OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Yrkesfaglig fordypning (YFF) på Vg1 og Vg2

Nettskolen i Nordland gir ikke opplæring i disse fagene, men det er likevel flere veier til at fagene kan bli godkjent og bestått for deltakere hos oss. 

For at yrkesfagopplæringen skal være fullverdig, må timetallet tilhørende disse fagene bli dekket etter en av følgende modeller.

Fritak fra opplæring gjennom privatistordningen i faget

  • Det er ikke mulig å avlegge privatisteksamen i yrkesfaglig fordypning slik det er i alle andre fag på videregående. I forskrift til yrkesfaglig fordypning er det beskrevet en privatistordning hvordan man likevel kan få dette faget på plass gjennom å dokumentere arbeidspraksis i et relevant lærefag på Vg3.

  • Ved å dokumentere slik praksis på henholdsvis 210 timer (Vg1) og 316 timer (Vg2), kan det etter søknad gis et fritak fra opplæring. Begrepet «relevant lærefag på Vg3» betyr at praksisen må være innenfor det programområdet man tar utdanningen i.

  • Dokumentasjon på praksis må inneholde antall arbeidstimer og hvilke arbeidsoppgaver som har vært utført.  

 

Bestå fellesfag fra Vg3 påbygging til generell studiekompetanse, fellesfag i fremmedspråk eller programfag fra de studieforberedende utdanningsprogrammene.

  • Hvis man består (eller tidligere har bestått) fag fra overnevnte områder, kan disse fagene brukes i stedet for yrkesfaglig fordypning. Når man har slike fag tilsvarende 168 undervisningstimer (Vg1) og 253 undervisningstimer (Vg2), så er det ikke krav til yrkesfaglig fordypning.

 

Les om på yrkesfaglig fordypning på Udir.no